Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Георг Борн

Георг Борн — «Султан и его гарем»
уривок з книги
Георг Борн

Георг Фюльборн Борн (справжнє ім’я - Георг Фюльборн ) народився 5 вересня 1837 р. в маленькому німецькому містечку Ельбталь. Він походив з міцної бюргерської родини, однієї з найбагатших у містечку. Дотримуючись традиції роду Фюльборнів, батьки відправили сина до школи торгівлі в Гтеттіні. Однак незабаром у нового учня торговельної школи з’явилося захоплення, якому він почав віддавати все більше і більше часу. Зі своїм ровесником Оппенгеймом, який пристрасно мріяв стати письменником, вони пишуть досить посередній, але дуже товстий роман. Пишуть, забувши про все, зокрема і про навчання... Розставання з училищем і кар’єрою торговця стає неминучим.

У 1866 р. приятелі переїжджають в Берлін і ще якийсь час співпрацюють, безуспішно намагаючись пробитися в місцеві видавництва. Незабаром шляхи Фюльборна і зневіреного Оппенгейма розходяться. Георг, залишившись один, починає писати під псевдонімом Георг Ф. Борн. І ось нарешті довгоочікувана вдача — рукопис його роману «Клелия» прийнято до друку. На подив видавця і до несподіваної радості новоспеченого письменника весь тираж розійшовся за лічені дні. Смуга невезіння закінчилася. Попереду у Георга Борна була блискуча літературна кар’єра...

Слід зауважити, що окрім неабиякого літературного хисту, який безсумнівно був у Борна, проявилася і спадковість торговця. Він умів подати і продати свій товар, свою чергову книгу.

Зростала популярність письменника, зростали гонорари. У 1894 р. літературною працею Борн заробив стільки, що під Дрезденом купив маєток, де спорудив друкарню і відкрив власне видавництво. Там він друкував різноманітну літературу, в тому числі і власні романи, а також випускав газету «Ельбталь Морген - цайтунг», яка проіснувала до 1906 р. , ненадовго переживши засновника.

Помер Георг Борн 11 березня 1902 р., у віці 64 років, досягнувши за життя вершини літературної слави, будучи оточеним пошаною і любов’ю співгромадян. Георг Борн — великий майстер розповіді, який досконало осягнув той набір прийомів і авторських трюків, що дозволяють постійно тримати читача в напрузі. У його романах завжди є складна інтрига, а точніше, таке хитросплетіння інтриг політичних і любовних, що увага читача завжди напружене до межі в очікуванні нових поворотів сюжету. Цікаво, що Борн досить фактографічен і художній вимисел у нього рясно приправлений реальними подіями.

Багато історичних діячів, що були у романах Борна, до моменту видання його книг були живі і, більше того, продовжували правити в Європі — Людовік-Hаполеон, Євгенія Французька, іспанська королева Ізабелла, королева-мати Марія-Христина.